● 2 filety z łososia
● 1 por (ja wykorzystałam wcześniej zamrożony)
● 4 łyżki drobno posiekanego koperku (można również użyć natki pietruszki, szczypioru, mięty)
● 2 łyżki migdałów
● sok z połówki cytryny
● oliwa z oliwek, sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
● rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić, skropić sokiem z cytryny (ja zazwyczaj rybę przygotowuję nieco wcześniej i wstawiam ją do lodówki, aby przeszła aromatem)
● por pokroić w cienkie paseczki, posiekać koperek
● w naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, posypać płatkami migdałowymi, porem i koperkiem
● do nagrzanego na 180C piekarnika wstawić rybę na 25 minut
Uwielbiam łososia, u mnie był wczoraj pod szpinakową pierzynką :)
OdpowiedzUsuńmmm, brzmi smacznie!
UsuńJa ostatnio popełniam łososia wręcz codziennie ;-) W takim wydaniu jeszcze nie robiłam ale na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne. :) Ja się karpia doczekać nie mogę. To zdecydowanie moja ulubiona ryba.
OdpowiedzUsuńo nie, ja karpia nienawidzę :(
UsuńZawsze miałam dylemat co zrobić z łososiem., ;D
OdpowiedzUsuńzjeść! :D
Usuńsamo zdrowie! i do tego mega apetycznie podane
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi ochoty! do tego tak łatwo wykonać.. : )))
OdpowiedzUsuńKocham łososia ! Robię go na milion sposobów i narobiłaś mi ochoty a już po kolacji jestem :)
OdpowiedzUsuńja tak samo! za każdym razem przyrządzam go inaczej :)
Usuńrównież kocham i uwielbiam łososia- szkoda, że taki drogi : (
OdpowiedzUsuńczęsto robię rybę w piekarniku, Twoja wersja wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie łososia i porów, choć nigdy nie dodawałam migdałów. Spróbuję tak nastepnym razem!
OdpowiedzUsuńO! A ja zdecydowanie wolę takie obiady:) Jednak, czasami potrzebna jest odmiana:)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy nie próbowałam łososia :( Jakoś nie lubię próbować nowych rzeczy, bo przeważnie większość mi nie pasuje :P Chyba muszę się w końcu przełamać! :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj! łosoś jest pyszny :)
UsuńBardzo fajny przepis, ślicznie podany:)
OdpowiedzUsuńBlog świetny, bardzo mi się podobają zdjęcia:)obserwuję:)
pozytywnespojrzenie.blogspot.com
JADŁABYM <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste przepisy :) cudowny i niebanalny :)
OdpowiedzUsuńPychota :D
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda to danie bardzo apetycznie i jestem przekonany, że na pewno również tak samo smakuje. Jak dla mnie świetną sprawą jest to, że można w prosty sposób przygotować koreczki z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ które nadają się zresztą na każdą okazję.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAkurat tak podawanej ryby jeszcze nie miałem okazji jeść więc ciężko jest mi powiedzieć czy smakuje dobrze. Jednak odkąd zrobiłem pieczonego łososia według przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-marynowany-w-trawie-cytrynowej-chilli-skorce-z-limonki-i-ciemnym-occie-chinskim-z-salatka-ze-smazonych-grzybow/ to jestem zdania, że smakuje ono wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń