Pyszne Węgierskie leczo ze Szwedzką kiełbasą :) cukinią, papryką, cebulą, doprawione suszonym oregano i słodką papryką. Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa.
Podstawową bazą oryginalnego leczo są warzywa: pomidory, papryka, cebula, a w wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Mi wersja oryginalna z boczkiem i słoniną (BLEH) nie odpowiada, a że w domu mam mężczyznę i mięsa wyeliminować kompletnie nie mogłam (bo jak to tak bez mięsa?!) zrobiłam z kiełbasą.
Składniki:
● 2 kiełbasy (pokrojone w talarki)
● 3 kolorowe papryki (pokrojone w grubą kostkę)
● 2 cukinie
● 4 średnie pomidory (pokrojone w kostkę) ja użyłam pomidorów w kartoniku
● 3 cebule (grubo pokrojone)
● 2 liście laurowe
● 3 ziarenka ziela angielskiego
● suszone oregano
● słodka i ostra papryka
● kolorowy świeżo zmielony pieprz
● oliwa/olej do podsmażenia kiełbasy
Przygotowanie:
● Cukinię, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w grubsze paseczki
● Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kiełbaskę
● Dodać cebulę, kiedy cebula będzie już miękka dodać cukinię i paprykę
● W między czasie podlewamy składniki wodą/bulionem
● Dodać pomidory, lub przecier i zagotować
● Następnie przyprawiamy suszonym oregano, słodką i ostrą papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem
(ja przyprawiam wszystko już podczas smażenia kiełbaski, ale pod koniec nie zaszkodzi troszkę doprawić)
(ja przyprawiam wszystko już podczas smażenia kiełbaski, ale pod koniec nie zaszkodzi troszkę doprawić)
I gotowe!
Wygląda pysznie...chyba spróbuję...ale bez kiełbaski bo mięsa nie jadam...;)
OdpowiedzUsuńmniam...zrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo! Muszę koniecznie spróbować takie zmodyfikowane ;D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) zapiszę sobie ten przepis i na pewno kiedyś wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pycha ale mięso :( to odpada, poprzednia notka o skakance skusiła mnie żeby poszukać i kupić :> kompletnie zapomniałam o tym wynalazku z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńmoże być bez mięsa, gdybym robiła tylko dla siebie to takie też by było :) skakankę polecam, super sprawa.
Usuńja uwielbiam leczo wegetariańskie :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej podoba mi się ta kiełbaska :D
OdpowiedzUsuńAle leczo ogólnie lubię, to też takie danie "ratunkowe", można je zrobić dosłownie z resztek z lodówki :)
mmm ja uwielbiam leczo :) u mnie w domu często robiliśmy z parówkami, smaczne, ale ze względu na skład parówek to pewnie średnio zdrowe
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńOoo uwielbiam leczo, ale ja jednak ze względu na mój wrażliwy żołądek muszę mieć wszystko obrane ze skórki;/
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3 ubóstwiam leczo ! mogłabym je jeść 7 dni w tygodniu !
OdpowiedzUsuńobserwuję! zapraszam do odwiedzenia mojego bloga, jeśli ci się spodoba miło mi będzie jeśli dołączysz do mojego grona obserwatorów.
uwielbiam takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńJa też leczo lubię najbardziej w wersji z kiełbasą :)
OdpowiedzUsuńCudne - kolorowe, aromatyczne i na pewno przepyszne! Takie leczo z ochotą bym zjadła!
OdpowiedzUsuńsame pyszności! aż ślinka leci;) chyba sama się skuszę na wersje z kurczakiem.
OdpowiedzUsuńJa często w lecie robię leczo z piersią z kurczaka, ale nie jest takie pyszne jak z kiełbaską... :) A z boczkiem to chyba nigdy nie jadłam!
OdpowiedzUsuń