wtorek, 26 listopada 2013

Łosoś zapiekany w porach z migdałami

Ryba z piekarnika to sposób na łatwy, ale niebanalny obiad. Łosoś i pory to świetne połączenie smakowe. Danie te jest niezwykle aromatyczne i lekkie.

  
Składniki:
● 2 filety z łososia
● 1 por (ja wykorzystałam wcześniej zamrożony)
● 4 łyżki drobno posiekanego koperku (można również użyć natki pietruszki, szczypioru, mięty)
● 2 łyżki migdałów
● sok z połówki cytryny
● oliwa z oliwek, sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy




Przygotowanie:
● rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić, skropić sokiem z cytryny (ja zazwyczaj rybę przygotowuję nieco wcześniej i wstawiam ją do lodówki, aby przeszła aromatem)
● por pokroić w cienkie paseczki, posiekać koperek
● w naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, posypać płatkami migdałowymi, porem i koperkiem
● do nagrzanego na 180C piekarnika wstawić rybę na 25 minut



I gotowe!

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia, u mnie był wczoraj pod szpinakową pierzynką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio popełniam łososia wręcz codziennie ;-) W takim wydaniu jeszcze nie robiłam ale na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszne. :) Ja się karpia doczekać nie mogę. To zdecydowanie moja ulubiona ryba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze miałam dylemat co zrobić z łososiem., ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. samo zdrowie! i do tego mega apetycznie podane

    OdpowiedzUsuń
  6. ale narobiłaś mi ochoty! do tego tak łatwo wykonać.. : )))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham łososia ! Robię go na milion sposobów i narobiłaś mi ochoty a już po kolacji jestem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak samo! za każdym razem przyrządzam go inaczej :)

      Usuń
  8. również kocham i uwielbiam łososia- szkoda, że taki drogi : (

    OdpowiedzUsuń
  9. często robię rybę w piekarniku, Twoja wersja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam połączenie łososia i porów, choć nigdy nie dodawałam migdałów. Spróbuję tak nastepnym razem!

    OdpowiedzUsuń
  11. O! A ja zdecydowanie wolę takie obiady:) Jednak, czasami potrzebna jest odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja nigdy nie próbowałam łososia :( Jakoś nie lubię próbować nowych rzeczy, bo przeważnie większość mi nie pasuje :P Chyba muszę się w końcu przełamać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj! łosoś jest pyszny :)

      Usuń
  13. Bardzo fajny przepis, ślicznie podany:)
    Blog świetny, bardzo mi się podobają zdjęcia:)obserwuję:)

    pozytywnespojrzenie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie proste przepisy :) cudowny i niebanalny :)

    OdpowiedzUsuń