wtorek, 26 listopada 2013

Łosoś zapiekany w porach z migdałami

Ryba z piekarnika to sposób na łatwy, ale niebanalny obiad. Łosoś i pory to świetne połączenie smakowe. Danie te jest niezwykle aromatyczne i lekkie.

  
Składniki:
● 2 filety z łososia
● 1 por (ja wykorzystałam wcześniej zamrożony)
● 4 łyżki drobno posiekanego koperku (można również użyć natki pietruszki, szczypioru, mięty)
● 2 łyżki migdałów
● sok z połówki cytryny
● oliwa z oliwek, sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy




Przygotowanie:
● rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić, skropić sokiem z cytryny (ja zazwyczaj rybę przygotowuję nieco wcześniej i wstawiam ją do lodówki, aby przeszła aromatem)
● por pokroić w cienkie paseczki, posiekać koperek
● w naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, posypać płatkami migdałowymi, porem i koperkiem
● do nagrzanego na 180C piekarnika wstawić rybę na 25 minut



I gotowe!

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia, u mnie był wczoraj pod szpinakową pierzynką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio popełniam łososia wręcz codziennie ;-) W takim wydaniu jeszcze nie robiłam ale na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszne. :) Ja się karpia doczekać nie mogę. To zdecydowanie moja ulubiona ryba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze miałam dylemat co zrobić z łososiem., ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. samo zdrowie! i do tego mega apetycznie podane

    OdpowiedzUsuń
  6. ale narobiłaś mi ochoty! do tego tak łatwo wykonać.. : )))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham łososia ! Robię go na milion sposobów i narobiłaś mi ochoty a już po kolacji jestem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak samo! za każdym razem przyrządzam go inaczej :)

      Usuń
  8. również kocham i uwielbiam łososia- szkoda, że taki drogi : (

    OdpowiedzUsuń
  9. często robię rybę w piekarniku, Twoja wersja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam połączenie łososia i porów, choć nigdy nie dodawałam migdałów. Spróbuję tak nastepnym razem!

    OdpowiedzUsuń
  11. O! A ja zdecydowanie wolę takie obiady:) Jednak, czasami potrzebna jest odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja nigdy nie próbowałam łososia :( Jakoś nie lubię próbować nowych rzeczy, bo przeważnie większość mi nie pasuje :P Chyba muszę się w końcu przełamać! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny przepis, ślicznie podany:)
    Blog świetny, bardzo mi się podobają zdjęcia:)obserwuję:)

    pozytywnespojrzenie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie proste przepisy :) cudowny i niebanalny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda to danie bardzo apetycznie i jestem przekonany, że na pewno również tak samo smakuje. Jak dla mnie świetną sprawą jest to, że można w prosty sposób przygotować koreczki z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ które nadają się zresztą na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Akurat tak podawanej ryby jeszcze nie miałem okazji jeść więc ciężko jest mi powiedzieć czy smakuje dobrze. Jednak odkąd zrobiłem pieczonego łososia według przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-marynowany-w-trawie-cytrynowej-chilli-skorce-z-limonki-i-ciemnym-occie-chinskim-z-salatka-ze-smazonych-grzybow/ to jestem zdania, że smakuje ono wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń